ÇEVRE OKURYAZARLIĞI

ÇEVRE OKURYAZARLIĞI

Çevre okuryazarlığının önemi ile ilgili bilgilendirme yapıldı

30.11.2023 169

Neden çevre okuryazarlığına ihtiyacımız var?

“Çevre okuryazar bir kişi, hem bireysel olarak hem de başkalarıyla birlikte çevreyle ilgili bilinçli kararlar veren kişidir; diğer bireylerin, toplumların ve küresel çevrenin refahını iyileştirmek için bu kararlara göre hareket etmeye isteklidir; ve sivil yaşama katılır.”

İnsan nüfusunun büyümesi ve teknolojimizin artan gücü, artık bu gezegende yaşayan birkaç milyon türden sadece biri olmadığımız anlamına geliyor. Artık fiziksel, kimyasal, biyolojik ve jeolojik değişimin aktif bir ajanıyız. Fosil yakıtları yakmamız, atmosferin ısıyı tutma kapasitesini değiştirdi ve böylece iklimi değiştirdi [IPCC 2001].

Nüfus arttıkça gıda, temiz su, yakıt ve uzay ihtiyacı artacak ve bu da dünyanın doğal kaynaklarına olan talebin kaçınılmaz olarak artması, kaynakların tükenmesine ve daha fazla tüketilmesine neden oluyor. Çevre okuryazarlığını geliştirmenin amacı, insanları bu tür sorunları anlamaya ve ele almaya hazırlamaktır. Yalnızca çevre okuryazarı bir halk, bu zorluklar için uygulanabilir, kanıta dayalı çözümler bulabilecektir.

Bu büyük ihtiyaçla, çevre eğitimini Avrupa’daki okullara entegre etmek ve bu yüzyılda karşı karşıya kalacağımız çevresel ve sosyal sorunları çözebilecek çevre okuryazar bir nüfus geliştirmek, genç bireyleri geleceğe yönlendirerek toplumu harekete geçirmek için en iyi çözümlerden biridir. çevre okuryazarı ve çevreye duyarlı. Çevre okuryazarlığının önemini kabul eden Eco-Smart projesi, Avrupa’daki okullarda çevre eğitiminin entegrasyonunu ilerletmeyi amaçlıyor. Çevre okuryazarlığı için çerçeveler, daha fazla öğrenmeyi ve yeni davranışları destekleyen duyuşsal, bilgi, bilişsel beceriler ve davranışsal bileşenleri içerir.30-11-2023